Itäsiperianlaika

sami /

(VOSTOZNOSIBIRSKAJA LAIKA)

Itäsiperianlaika
Itäsiperianlaika on kookkain laikarotu. Rodun säkäkorkeus saa vaihdella uroksilla 55-64 cm (alkuperämaassa ihanne on 61 cm) ja nartulla 51-60 cm (ihannekorkeus 57 cm), rungon pituus on selvästi korkeuttaan pitempi, vaihdellen urosten 104-108% narttujen 106-110%.iin.
Luuston ja kallon järeys erottavat sen muista laikaroduista parhaiten, väri ei ole tiukkaan määrätty rodun ulkonäkökysymykseksi. Venäjällä suosittavin väri on karamis, eli ns. black-and-tan.
Itäsiperianlaika on Suomessa esiintyvistä laikoista suosituin, rekisteröidään n.300 kpl vuosittain. Se on luonteeltaan erittäin ihmisystävällinen ja seurallinen sekä isäntäuskollinen.
Itäsiperianlaika on kaikenviljankoira. Metsästyskausi alkaa vesilinnun pyynnillä ja karhun metsästyksellä, mihin se soveltuu hyvin kokonsa, nopeutensa ja ennen kaikkea rohkeutensa ansiosta. Metsäkanalinnun pyynti kiinnostaa myös, ehkä narttua enemmän kuin urosta. Hirvenmetsästykseen itäsiperianlaikaa käytetään ehkä eniten, yksi tekijä on varmasti koiran erittäin hyvä tottelevaisuus – se saadaan tarvittaessa haukultakin pois.
Paksu lumivaippa ja ojitusalueetkaan eivät hidasta korkeajalkaista pitkärunkoista koiraa, joten se on verraton apu myös talven näätäjahdissa. Yhden turkin sisään mahtuu monta koiraa, toimimaan metsästyksessä yhteistyössä isännän kanssa.

Print Friendly, PDF & Email

© Suomen Laikajärjestö ry 2024

;