Rodut

sami /

Laikat ovat Venäjän euroopan-puoleisen osan sekä Siperian taigan ammattimetsästäjien luonnonroduista jalostettuja pystykorvaisia metsästyskoiria, joita käytetään ammattimaiseen metsästykseen. Metsästäjien koirat ovat perinteisesti olleet monikäyttökoiria ja sitä ne ovat edelleenkin, sillä alkuperämaassa Laikoja käytetään n. 40 eri riistalajin metsästykseen oravasta Siperian tiikeriin. Laikojen suurimman suosion painopisteet ovat Lapin ja Itä-Suomen runsaslumisilla erämaa alueilla, missä laikojen nopeus, kestävyys, hyvä suuntavaisto ja yhteydenpito isäntään pääsevät oikeuksiinsa. Levinneisyyden lisääntyminen muualle Suomeen on tapahtunut laikojen monikäyttöisyyden ansiosta. Missä olosuhteet eivät vaadi kookasta koiraa, siellä vuotuisten metsästystapahtumien erilaisuus antaa sijaa laikalle, joka työskentelee riistan kanssa, olipa se vedessä, puussa tai maassa.
Suomessa laikojen riistaa ovat suuret ja pienet pedot, karhu, hirvi, turkisriista, metsäkanalinnut, vesilinnut ja tulevaisuudessa kenties myöskin villisika, jonka levinneisyysalueen äärirajoilla olemme.
Laikat ovat jalostuneet ja valikoituneet luonnonkansojen ankarissa olosuhteissa, jossa elintilaa on riittänyt parhaille koirille, jotka ovat taanneet metsästäjän toimeentulon. Parhaat pyyntikoirat, sekä kotioloihin sopeutuvat koirat ovat saaneet siirtää tuleville sukupolville ominaisuutensa, josta johtuu myös laikojen luontainen ihmisystävällisyys.

Rotujärjestön suorittama jalostuksen kehitystyö Suomessa tähtää laikojen monikäyttöisyyden, koulutettavuuden, liikkuvuuden, terveyden, yhteiskuntakelpoisuuden sekä geenikannan säilyttämiseen ja näiden osa-alueiden kehittäminen edelleen vastaamaan nykyistä metsästyskäytäntöä maassamme.
Tässä työssä ovat maamme laikametsästäjät ja koiria kasvattavat metsästyskoiraharrastajat tehneet suunniteltua ja ohjattua kehitystyötä vastuullisesti. Laikojen alkuperämaan tapahtumat ovat saaneet aikaan muutosta myöskin koirien koetoiminnan osalle ja kun Eesti on FCI:n jäsen, on sen myötä tullut monipuolisuutta koemuotoihin jotka ovat meille tulossa, mm. sorsakoe ja ehkä monikäyttöisyyskoe muutettuna versiona oravakokeesta. Kolmesta Suomessa rekisteröitävästä laikaroduista suosituin tällä hetkellä on itäsiperianlaika, toisena on länsisiperianlaika ja kolmantena venäläis-eurooppalainen laika.

Print Friendly, PDF & Email
Kategoriat: Yleinen

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Suomen Laikajärjestö ry 2024

;