Author Topic: Vinkkejä uusille pennunostajille  (Read 9366 times)

Offline Henna Koljonen

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 457
 • Näyttelyvastaava
Vinkkejä uusille pennunostajille
« on: 18.03.15 - klo:13:24 »
Kun se pentukuume iskee, niin se iskee monesti niin lujaa, että pentu pitää saada mahdollisimman pikaisesti. Mutta silti pitäisi muistaa ajatella asioita järjellä eikä sydämellä! Ajattelin tähän koota pari vinkkiä mitä minusta uuden pennunostajan pitäisi ajatella ennen kuin edes käy pentuja katsomassakaan! Tulevan metsästyskoiran ostaminen, kun ei ole niin helppoa kuin pelkän kotikoiran.

1. Ensimmäisenä suuntaan katseesi järjestön astutuspalstalle: http://www.laikajarjesto.fi/astutukset/laensisiperianlaika Täältä löydät kaikki terveydellisesti ja käyttöominaisuuksiltaan puolueettomasti hyväksi todetut pentueet.
2. Joka tapauksessa saa ja kannattaa ottaa yhteyttä järjestön pentuneuvojaan, joka länkkäreillä on tällä hetkellä Harri Mäkinen. Hän tietää suunnitteilla olevat pentueet. Hän tietää parhaiten ja puolueettomasti koirien terveystilanteet ja käyttöominaisuudet. Ja monesti jalostusneuvoja on pitkän linjan harrastaja, joka tietää myös sukujen taustoja. Eli kysy apua!
3. Älä koskaan mene katsomaan pentuja, joita et ole etukäteen jo hyväksi todennut ja ostopäätöksessäsi varmistunut. Normaalisti kun ihmisillä tuppaa tuo aivotoiminta loppumaan kun silkkikorvaisen pömppömahan saa syliin tuhisemaan!
4. Tutki koiran sukuja jalostustietojärjestelmästä: http://jalostus.kennelliitto.fi/ Vaikka et vielä siitä mitään ymmärtäisikään, niin tulevan pentusi sukuja tutkimalla sekä opit koirien jalostuksesta, mutta voit esimerkiksi vaikka löytää suvuista koiran jonka lopetussyy antaa epäilyksen terveysongelmista.

5. Noudata erityistä varovaisuutta astutuksia kohtaan, joissa:
a. Molemmat tai toinen vanhempi on alle kolmevuotias. Jotkin sairaudet voivat puhjeta vasta myöhemmällä iällä. Esimerkiksi epilepsia. Ja harva länkkäri Suomessa olisi niin hyvä, että perusteet aikaisemmalle astutusiälle täytyisivät. Poikkeuksena esim koemenestys tai tuontikoira.
b. Uusittu yhdistelmä tai molempien tai toisen vanhemman suuri pentuemäärä. Jos sama yhdistelmä uusitaan, niin tälle pitäisi löytyä jo näyttöä ihan jalostustietojärjestelmästäkin. Eli koemenestystä. Tai jos toisella vanhemmista on jo tulossa neljäs tai sitä useampi pentue. Tässäkin tapauksessa koiran pitäisi olla Suomen mittakaavalla jo hyvä jalostuskoira. Eli koetuloksia jalostustietojärjestelmässä!
c. Nartun omistaja ei harrasta metsästystä omalla koirallaan tai kotona on useita metsästyskoiria. Kysymys herää, miten voidaan varmistaa, että koirat ovat metsästyskäyttöominaisuuksiltaan jalostukseen sopivia, jos niiden kanssa ei kasvattaja käy tai ehdi käymään metsällä! Huom käyttökoe
d. Molempien tai toisen vanhemman metsästysominaisuudet kohdistuvat pelkästään pienpetoihin. Ja siis pelkästään supikoiraan. Supi kun on sellainen epeli, että sitä haukku ja metsästää melkein kaikki koirat. Tämä ei tarkoita, etteikö koira olisi hyvä jalostuskoira. Mutta tässä vaiheessa pitäisi esittää tarkentavia kysymyksiä. Miksi ei metsästetä muuta riistaa? Onko haukkunut muuta riistaa? Etsiikö omatoimisesti? Irtoaako omistajasta? Haukkuuko omatoimisesti yms. Supi on voimakkaan tuoksuinen, hidas ja paikoitellen varsin runsas laji. Muutama supi vuodessa ei paljoa kerro koiran hyvästä jalostusarvosta.
e. Myynti-ilmoituksessa ei mainita koirien nimiä tai rekisterinumeroita. Jalostustyö on ylpeyden aihe. Miksi pitää piilotella?
f. Kennelnimellä tehdään jopa useita pentueita vuodessa, ilman riittävää näyttöä jalostukseen käytettyjen koirien ominaisuuksista. Yksittäinen astutus, varsinkin jos pentu jää myös kasvattajan kotiin, on varsin harmiton myös tuloksettomilla koirilla.
g. Kasvattaja ei mainitse metsästyskoirarotuisen pennun ostajalle mitään metsästyskäytöstä. Tuli koira kotikoiraksi tai työkäyttöön, niin vastuuntuntoinen myyjä aina mainitsee rodun ominaisuudet!
h. Kasvattaja väittää, että koirasta kuin koirasta tulee metsästyskoira. Ei pidä paikkaansa, eikä ole mikään häpeä tätä myöntää!
i. Pentujen molemmilla vanhemmilla tai toisella vanhemmista ei ole mitään merkintää jalostustietojärjestelmässä. Jos ei nähdä edes sitä pientä vaivaa käyttää koira vaikka yhdessä näyttelyssä, niin miksi kasvattaa koiria? Mitä haluaa antaa tai mitä annettavaa tällaisella yhdistelmällä on rodulle?
j. Yhdistelmän sukusiitosaste ylittää järjestön suosituksen 6,25% Tällaisen yhdistelmän tekeminen pitäisi tarkoittaa sitä, että molemmilla vanhemmilla pitäisi olla todella paljon käyttöominaisuuksiltaan annettavaa koko rodulle!

Nämä ylemmät kohdat eivät tarkoita sitä, että pentua ei saisi ostaa myyjältä joka ei täytä kaikkia kohtia Mutta niiden pitäisi herättää ajattelemaan ostajaa siihen, mitä ollaan hankkimassa ja mitä seurauksia omalla hankinnallaan voi olla. Entä jos myöhemmin herääkin kiinnostus astuttaa oma koira? Ja on hankittu koira suvuista, jossa on vaikka suuri riski periytyviin sairauksiin. Ottaa lujaa luontoa myöntää, että minun yksilöni ei ehkä olekaan se paras jalostuskoira!

Kopioitu Facebookista
~Lslu FI JVA Dimir~
~Lslu Ayan~

Offline Temez123

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 230
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #1 on: 19.03.15 - klo:17:16 »
Tuossahan on ihan hyviä ohjeita mutta taitaa noilla kriteereillä olla länsilaika vähän kahtelussa ennenkuin löytyy. Muutenkin alkaa koko länsilaika olla rotuna jalostettu lähinnä näyttely ja seurakoiriksi, vakavasti otettavana metsästyskoirarotuna mainostaminen on lähinnä huonoa huumoria. Koiranetistä kateltuna 2011 vuodesta lähtien riittää kva koirien laskemiseen jopa jurvalaisen puusepän sormet ::) . Kannattaisiko kuitenkin edes yrittää vaikka linjaamalla reilusti saada riistaveriä esille? . Kuitenkin aikanaan oli pelaaviakin länsilaikoja olemassa...
...Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä...

Offline Jani Laitinen "Jamppa"

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 178
  • Ketturinteen Kennel
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #2 on: 20.03.15 - klo:05:33 »
Hyviä ohjeita ja mukavaa kun joku saa aikaisiksi kirjoittaa niitä tänne foorumille, josta mahdollisesti uudet laikaharrastajat voivat niitä lukea. Länsilaikoista ei sen enempää ole kokemuksia ja vähän on tullut seurattua, mutta ennen oli täällä meijänkin kylillä joitain ja olivat silloin ihan pelittäviä koiria. Oma käsitys on, että niistä ajoista on taidettu tulla hiukan alaspäin, mutta toivotaan että länsilaikastakin vielä löytyis veret kohdalleen.

Offline Henna Koljonen

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 457
 • Näyttelyvastaava
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #3 on: 20.03.15 - klo:08:51 »
Vaikka meillä on todellinen ongelma länsilaikoissa Suomessa, juurikin koti/näyttelykoirien jalostuksen takia, niin asiat eivät ole niin huonosti. Suomessa tai pohjoismaissa on vaan murto-osa rodun yksilöistä. Ja toivottavasti hyvää ja metsäveristä jalostusmateriaalia tuodaan rajan yli vuosi vuodelta enemmän. Mutta pelkästään se ei riitä. Vaan meidän pitää tehdä suurta työtä tiedottamisen ja mainonnan eteen, jotta metsästäjät Suomessa mieltäisivät länsilaikan metsästyskoiraksi. Ja näin ollen myös tulevat pentueet päätyisivät metsästävään kotiin. Ja se auttaisi paljon jos muita laikarotuja harrastavat eivät länsilaikoista kysyjille heti alkaisi rotua mollaamaan toimimattomana, vaan neuvoisivat tarkkaan hyvistä suvuista jalostusneuvojan avustuksella etsimään sen tulevan menestyjän! ;)
~Lslu FI JVA Dimir~
~Lslu Ayan~

Offline Temez123

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 230
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #4 on: 20.03.15 - klo:19:41 »
Tarkoitus ei ole rotua mollata mutta tosiasiat ei höpöttämällä muuksi muutu. Nyt tarvisi tosiaankin tehdä siinä jalostuspuolella ehkäpä hieman radikaalejakin kokeiluja lähinnä linjaamalla (ei sukusiitoksella) ja katella ne pyyntiveret esiin. Tuo hetkellinen ss% nousu ei vaikuta rotuun millään tavalla koska tuontikoirien avulla se on helppo saada laskettua nopeastikin alas. Mitä tuohon terveys puoleen tulee niin tuo DNA testihän ei kauheita maksa joten mahdolliset yhdistelmät on aika helppo kartoittaa mahdollisten sairauksien suhteen, samoin kuin tulevat pennutkin jne jne. Toisaalta kaikkia sairauksia ei vielätuollakaan saada poissuljetuksi mutta kaikissa eläimissähän on sairauksia tietty % ja kun jätetään ne sairaat jalostuksen ulkopuolelle niin tuskin tuon terveyspuolenkaan suhteen mitään ongelmaa tulee. Samoin tuo ulkomuoto on melko toissijainen juttu metsästys koirilla, tietysti purentaviat, väärätkulmaukset yms koiralle terveydellistähaittaa aiheuttavat viat tulisi karsia jalostuskäytöstä pois. Tuo ulkomuotohan on melkein helpoin jalostettava asia.
Kukapa tietää vaikka"reppu" miestenkin tarhoista löytyisi pelikoiriakin jalostusta varten, eli ilmiantoja kehiin
Mitä länsilaikaan tulee rotuna niin pitäisi ehkä tehdä selkeämpi linjaus mille riistatyypille koiraa jalostetaan. Onko se suurriista vai pienriista koira, haetaanko sitkeyttä, laajaa hakua vai jotain muuta? Monelle on varmasti länsilaikan käyttötarkoitus hieman epäselvä.  Muutenkin meillä on kolme laikarotua joilta kaikilta odotetaan tätä kaiken riistan pyynti ominaisuutta, eli nämä kaikki tavallaan kilpailevat keskenään joka ei ehken ole parasmahdollinen tilanne.  Itälaika on jo aikatavalla jalostettu tuohon suurriistanpyyntiin niin miksei tuo länsilaika voisi olla se tulevaisuuden kaikenriistan koira? ps. vieläkun saataisiin sääntö, että yksi näyttelykerta / koira jos ei ole rodunomaisesta käyttökokeesta tulosta hankittuna niin loppuisi tuo koti / pelkästään näyttely laikojen kasvatus.
...Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä...

Offline Jani Laitinen "Jamppa"

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 178
  • Ketturinteen Kennel
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #5 on: 20.03.15 - klo:23:00 »
Hyvä ajatus muuten, mutta sitten pitäis rodunomainen koe rajata lintu ja hirvikokeeseen. Muutoin mejä tuloksilla tehdään jalostusta ja vaikka muutoin ihan ok koemuoto onkin niin ei se riistaveristä kerro mitään.

Offline Teemu.S

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 91
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #6 on: 20.03.15 - klo:23:09 »
Länsilaikojen tilanne on paranemaan päin. Somen ansiosta on saatu paljon uusia kontakteja ulkomailta ja myös tutkat ovat yleistyneet Venäjällä ja Baltiassa jolloin vähän sitkemmilläkin koirilla onnistuu metsästys ja niitä aletaan mahdollisesti suosimaan samoin, kuin täällä Skandinaviassa. Tilanne on vähän erikoinen, koska länsilaika on suosituin metsästys laika rotu Venäjällä ja Baltiassa. Nytkin löytyy erinomaisia ja ehkä jopa parempia koiria reppumiehiltä, kuin koe harrastajilta. Ehkäpä kokeista kiinnostuneet harrastajat valitsevat muun rodun mieluummin? Monen rodun harrastaminen on mennyt aika järjettömäksi näiden koe vaatimuksien takia. Pitää olla tuomarikortti ja käyttövalio koira ennestään, että saa koiran varattua paremmista linjoista

Offline Jani Laitinen "Jamppa"

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 178
  • Ketturinteen Kennel
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #7 on: 21.03.15 - klo:05:35 »
Onkos tuolla baltiassa ja venäjällä sellanen tyyli, että koiria lasketaan useempi koira yhdessä? Joitain filmejä kun katsellut niin niissä koiria on tyyliin kolmesta kymmeneen irti yht'aikaa. Siihen tottuneet koirat ei välttämättä yksin työskentele tai löydä riistaa ollenkaan ja samlla voisi kuvitella haun olevan vajavaista ja näin ollen ei ainakaan aivan suoraan sovellu kotimaiseen metsästykseen. Se onko sellaisten koirien riistaveret, niiden periytyminen jne. millaisella tasolla vai periytyykö tuo ns. ryhmätyöskentely myös jälkeläisiin on sellanen asia mitä olen monesti miettinyt ja olis joskus mukava saada asiasta tietoa jos joku tietää kuinka tämä oikeasti menee.

Offline kakarinsuo

 • Länsilaikajaosto
 • Jäsen
 • ***
 • Posts: 637
 • Ihmeitä ei pidä odottaa, niitä pitää tehdä
  • kakarinsuo
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #8 on: 21.03.15 - klo:09:08 »
Sekä Baltian että Venäjän tyyli on useasti useamman koiran käyttö samaan aikaan. Samoin ainakin Baltiassa jahti on pienillä kuvioilla nopea tempoisempaa kuin meillä ja tehokas haku ei välttämättä niin tärkeä kuin meidän maastoissa.
Länsilaikojen taantuminen voi olla myöskin muistojen kultaama, koska koetuloksissa ei merkittävää eroa vuosien varrella. 1995/10 eri koiraa haukkui tuloksen hirvelle 2000 / 7 , 2005 / 7 , 2010 / 8, 2013 / 6   . Viime vuosi oli heikompi vain kolmelle tulos. Samalla koko 2000 luvun ovat lintutulokset lisääntynyt.
Harri Mäkinen

Offline Libbo

 • Länsilaikajaosto
 • Jäsen
 • ***
 • Posts: 37
 • LSL Rita
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #9 on: 21.03.15 - klo:09:35 »
Länkkäreitä pitäisi saada enemmän kokeisiin vaikka niitä 3 tuloksia hakemaan. Sitä kautta pikku hiljaa rupeaa peli koirat löytymään ja rotua saadaan esille.  Mutta jos tässä odotellaan sitä että kokeista tulee 1 tuloksia, niin rotu polkee ainoastaan paikoillaan ja kehitystä ei ole tulossakaan. 10-15 eri koiraa vähintään pitäs saada kokeisiin joka syksy. Oman koirani vien kokeisiin heti kun se rupee viihtymään työmaalla sen verran, että sille jonkun tuloksen saa haukutettua hirvelle tai linnulle.

Mejä kokeista sen verran,että se on varmaan hyvä lisä koira harrastukseen metsästyksen ohella, mutta pelkästään mejän perusteella ei pitäisi jalostaa. Ajattelin itsekkin käyttää koiraa mejä kokeissa, mutta koehinnat on täällä päin niin kalliita ettei raaski viiä.

Offline teekoo

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 44
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #10 on: 21.03.15 - klo:20:12 »
Laika rodusta riippumatta on kokeissa meilläpäin niin tuntematon, että edelleen lupaan järjestää maaston ja itteni toiseksi tuomariksi pitkään HIRV kokeeseen jos tarvetta on. Ylituomarikin on yleensä käytettävissä samalle päivälle.

Offline Jani Laitinen "Jamppa"

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 178
  • Ketturinteen Kennel
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #11 on: 22.03.15 - klo:05:53 »
Voisin uskaltaa  luvata itseni toiseksi maastotuomariksi. Vähän laikoja tällä alueella kokeissa on. Tosin ei ole niin kauheasti edes laikojakaan. Kerran on arpa vienyt päiväkokeessa laikalle tuomariksi ja kerran olen pitkässä kokeessa ollut. Siitä jos alkas prosentteja laskemaa kuinka useasti käydyistä kerroista on kunnia arvostella laikaa niin ei ole suurista luvuista kyse. Länsilaika varsinkin olis tosi mielenkiintonen päästä näkemään metsässä.

Offline viikinki

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 29
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #12 on: 23.03.15 - klo:14:11 »
kyllä täällä Pohojanmaan  suunnalla on muutamia laikoja mettä(hirvi-)koirina, ovat vaan itälaikoja. Läntisiä vähän ja enemmänkin kai linnulle ja pienriistalle tai sitten näyttelylinjaisia...

Itellä tuo länsiurkki on kiinnostunut vain hirvestä, mutta kun tuo muitten kokeissa käyvien rotujen taso on niin kova, on ainakin vielä jäänyt koira viemättä kun on ollu työt sellaisia että sen ykkösen saa hyvänä päivänä vaan kun ne hyvät päivät ei ole automaattisia..Ei viitsi  tuomareitakaan vaivata ennenkuin saa jonkinlaisen tuloksen, meinaan kun niillä kaikilla on jotain muuta valtarotua omassa tarhassaan niin antaa epäedullisen kuvan laikasta jos ihan kintasvärkin vie edes avoimeen kokeeseen  ;)

Minusta kun sen 70 pinnaa saa ihan kohtuutöillä ja ei sitä vähemmillä pisteillä ees kehtaa koiraa hirvikoiraksi kuhtua  ;D

Offline Libbo

 • Länsilaikajaosto
 • Jäsen
 • ***
 • Posts: 37
 • LSL Rita
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #13 on: 23.03.15 - klo:16:13 »
Kaikilla tutuilla on kyllä jämptejä ja mielellään lähtevät mun laikallekkin tuomariksi ja ymmärtävät myös sen että kyse on monen viljan koirasta ja niitä ei voi verrata jämpteihin tai arjen harmaisiin.

Ja miks niiden kavereiden kanssa ei voi pitkiä kokeita järjestää ja viettää päivä  porukalla metässä? Eikä nuo valtarodun koiratkaan aina ihan huipputuloksiin pääse. 7 kertaa piti käyä harjoittelun aikana kokeissa että sai 2:lle koiralle arvostelun ja kaikkien koirien piti olla kovia koiria ainakin paperilla.


Offline viikinki

 • Jäsen
 • *
 • Posts: 29
Vs: Vinkkejä uusille pennunostajille
« Reply #14 on: 23.03.15 - klo:18:54 »
Kaikilla tutuilla on kyllä jämptejä ja mielellään lähtevät mun laikallekkin tuomariksi ja ymmärtävät myös sen että kyse on monen viljan koirasta ja niitä ei voi verrata jämpteihin tai arjen harmaisiin.

Ja miks niiden kavereiden kanssa ei voi pitkiä kokeita järjestää ja viettää päivä  porukalla metässä? Eikä nuo valtarodun koiratkaan aina ihan huipputuloksiin pääse. 7 kertaa piti käyä harjoittelun aikana kokeissa että sai 2:lle koiralle arvostelun ja kaikkien koirien piti olla kovia koiria ainakin paperilla.

Tuo on kaikki totta, kunhan hieman härnäsin jotta keskustelu ei katkea  ;)