Author Topic: Kokeissa ja näittelyissä käynnin tärkeys:  (Read 2159 times)

Offline Henna Koljonen

  • Jäsen
  • *
  • Posts: 457
  • Näyttelyvastaava
Kokeissa ja näittelyissä käynnin tärkeys:
« on: 18.02.15 - klo:11:45 »
Miksi käyttää koiraansa kokeissa tai näyttelyissä: Oli koiran käyttötarkoitus mikä hyvänsä ja jalostussuunnitelmat tulevaisuudessa mitä hyvänsä, niin me kaikki rotua harrastavat hyödymme jokaisesta uuden koiran näyttelykäynnistä ja koekäynnistä.
Näyttelykäynti kertoo sekä kyseisen yhdistelmän ulkonäköperiyttämistä, antaa käsitystä koko Suomen koirakannan tilasta ulkonäöllisesti isossa mittakaavassa ja kertoo myös koiran luonteesta. Näyttelykäynti on ihan kohtuullinen mittari tarkastaa koiran normaali luonne. Arka tai vihainen koira ei ole jalostuskoira ja arkoja tai vihaisia pentuja tekevää ei pitäisi käyttää uudestaan. Minusta jopa se susiruma koira kannattaa käyttää edes sen kerran näyttelyssä.
Kun taas se tärkeä koekäynti kertoo tietenkin puolueettomasti koiran ominaisuuksista. En väitä että kaikki koetuloksettomat on mitääntekemättömiä, mutta ihmisillä voi olla hyvinkin laaja käsitys siitä millainen on hyvä metsästyskoira. Onko kaikilla omistajilla esimerkiksi ollut useampaa metsästyskoiraa, onko nähty edes mitään muuta koiraa metsällä? Onko tutustuttu koesääntöihin, joihin voisi oman koiran työskentelyä verrata? Voiko sanoa koiraansa hyväksi jos ei ymmärrä mihin vertaa?! Ja tämä mielipiteisiin perustuva jalostaminen yritetään juurikin saada paremmin mitattavaan muotoon koekäynneillä. Länsisiperianlaikanhan pitäisi olla ominaisuuksiltaan metsästyskoira, joka etsii ja haukkuu riistaa omatoimisesti. Tätä asiaa ei voida mitata siten, että koira on taluttimessa ja katsotaan kiinnostaako jälki. Koiran pitää pystyä työskentelemään vähintään satojen metrien päässä omatoimisesti ilman omistajan tukea. Ja siihen ei missään rodussa jokainen yksilö pysty! On todella eri asia koiran työskentelyn mittaamisessa juurikin tämä omistajasta erossa oleva työskentely.
Koekäynnit ovat myös hyvää pohjaa mainostaa rotua eteenpäin metsästyskoirana. Nykyisellään rotu on menettänyt jo maineensa ja ne parhaat harrastajat, aktiiviset ja rotua eteenpäin vievät, ottavat koiransa muusta rodusta. Ei länkkäriä moni miellä edes kilpailijaksi esim itäsiperialaiselle, vaikka monen metsästysmuodon kohdalla länkkäri on kyllä ihan yhtä hyvä kuin itäinenkin.
Ja näillä koekäynneillä ja näyttelytuloksilla ylöskirjattuna luodaan myös historiaa. Kun nämä asiat olisi kirjattuna jalostustietojärjestelmään kaikkien nähtäville, ei tieto mistään hyvästä yksilöstä jäisi pelkän naapurin tietoon ja katoaisi ajan saatossa. Myös hyvät ja toimivat suvut olisi helpompi löytää. Nykyiselläänhän esimerkiksi yhden hyvän yksilön koekäynnit ei vielä kerro mitään varmuutta mistään käyttöominaisuuksien periyttämisestä, jos sisarukset on tuloksettomia ja pahimmillaan pentujenkin tiedot tyhjää täynnä.
Muistakaa, että jokainen koirayksilö on mainos rodusta! Jos olet hankkinut länkkärin itselle kotikoiraksi, niin teet suuren palveluksen koko rodun maineelle, jos koirasta kiinnostuneille muistat mainita ja painottaa metsästyskäyttöä! Tämän purkauksen tarkoitus oli taas herättää keskustelua, mutta myös herättää! Rotukoiran jalostus ei ole pelkästään sitä, että mitä minä ja minun koirat. Vaan mitä rotu ja rodun parhaaksi voidaan tehdä!

(kopioitu facesta)
~Lslu FI JVA Dimir~
~Lslu Ayan~