Kirjoittaja Aihe: Jalostusneuvonta  (Luettu 2570 kertaa)

Lakupekka

  • Vieras
Jalostusneuvonta
« : 04.04.13 - klo:20:55 »
Mitenkäs on nykyään länsipuolella tämä jalostusneuvonta, tarkoitan lähinnä uroksia, joilla ei ole koepalkintoa, kuinka jalostusneuvoja varmistuu, että uros toimii oikeasti, eikä vain puheissa ?

Käykö jalostusneuvoja katsomassa urosta metsässä vai kuinka tieto toimivuudesta hankitaan ? omistajan ilmoittamalla lomakkeella ? ei kai ?

Tuli tämmöinen asia mieleeni, kun aikoinaan oman narttuni ensimmäistä astutusta suunniteltiin, niin jalostusneuvoja neuvoi tietyn uroksen, koska sen vanhemmat oli KVA ja velikin koepalkittu.

No muutaman vuoden päästä aloin ihmetellä kun koko pentue oli lähestulkoon kaikki monttukamaa, niin selvisi, että kyseinen koira oli pelaamaton, vaikka suvut oli mitä oli..

Eli pointti se, että jos joku aikoo astutella narttunsa palkitsemattomalla urkilla, niin käykää hyvät ihmiset pari päivää sen koiran ja omistajan kanssa metällä, jotta näätte oikeesti millanen se uros on...

Ps.

seuraavaan pesueeseen tuli eri uros, yllättäen nuita Jurin sukuja, ja pentue oli hyvä ja tasainen..

en sen kummemmin halua sen aikaista jalostusneuvojaa kirota, mutta jotenkinhan se pitäisi varmistaa että uros on toimiva, ennenkuin sitä voi suositella....

Poissa Teemu.S

  • J√§sen
  • *
  • Viestejš: 91
Vs: Jalostusneuvonta
« Vastaus #1 : 06.04.13 - klo:03:27 »
Ei ainakaan viime vuonna saanut suosituksia, jos ei ollut tulosta. Tuommoinen ohje on voimassa virallisissa uros suosituksissa.

Astutukseen käytettävät urokset

Mikäli koira saavuttaa vähintään AVO- 2 tuloksen rodunomaisesta käyttökokeesta tai läpäisee hyväksytysti karhunhaukkutaipumuskokeen ja koiran omistaja haluaa sen siitosvalintoihin, tulee omistajan ilmoittaa yhteystietonsa jalostusneuvojalle.

Tähän ei käy esim. rodun kotimaan diplomi tulokset, eikä niistä kerry pisteitä indekseihin.

Tuossa on ohje kokonaisuudessa.
 http://www.laikajarjesto.fi/astutukset/10-jaerjestoen-jutut/astutusohjeet/70-laensilaikojen-astutusohje