Kirjoittaja Aihe: Addisonin tauti  (Luettu 3987 kertaa)

haikki

 • Vieras
Addisonin tauti
« : 21.11.12 - klo:23:24 »
L√§nkk√§riuroksellamme Moskulla (Hopeah√§nn√§n Radimir) todettiin Addisonin tauti  :-\
Koko tarinan voipi lukea tästä linkistä:

http://www.freewebs.com/kennelhopeahannan/apps/blog/

Onko muita länsilaikoja tiedossa, joilla kyseinen tauti myös??

Poissa Jarmo_P

 • It√§laikajaosto
 • J√§sen
 • ***
 • Viestejš: 2765
Vs: Addisonin tauti
« Vastaus #1 : 22.11.12 - klo:07:59 »
Ikävää että koira sairastaa.

Kun tällainen sairaus on todettu niin kannatta (pitää) tiedot lisätä kenneltietokantaan.
Riistavietin kennel: Syntynyt metsästäjäksi, Pakotettu palkkatyöhön :).

haikki

 • Vieras
Vs: Addisonin tauti
« Vastaus #2 : 22.11.12 - klo:21:18 »
Sinne jo ilmoitinkin asian...Ei vissiin muita länsilaikoja tiedossa, joilla olisi kyseinen sairaus, on sen verran harvinainen!

Poissa Pekka Kuismin

 • Hallitus
 • J√§sen
 • ****
 • Viestejš: 453
Vs: Addisonin tauti
« Vastaus #3 : 23.11.12 - klo:09:44 »
Mikäli olen oikein ymmärtänyt ,niin Addisonin tauti ja Gushingin tauti ovat ikäänkuin saman kolikon kääntöpuolet.Kummassakin on kysymys stressihormonin annostelijatermostaatin viasta.Termostaatti on koiralla lisämunuaiskuori,eli se säätelee stressihormonin annostelua elimistöön.Addisonin tauti on lisämunuaiskuoren vajaatoiminta,joten koran elimistöön ei mene riittävästi stressihormonia silloin kuin pitäisi mennä,esimerkiksi metsästystilanteessa.
Gushingin tauti on lisämunuaiskuoren liikatoiminta,jolloin stressihormonia menee elimistöön silloinkin kun ei pitäisi,koiran levätessä.
Tutkitun tiedon mukaan nämä sairaudet ovat laikoilla perinjuurin harvinaisia.Ei montaakaan tutkittua tapausta tiedossa,onko asiat siis terveyden suhteen mallillaan?
Oma mielipiteeni on että ei ole asiat mallillaan.Perustellahan tuo pitää.
Jutun juju on siin√§,ett√§ kun tutkittuja koiria on ollut niin v√§h√§n.N√§itten tautien oireet ovat varsinkin sairauden alussa  niin lievi√§ ja ep√§m√§√§r√§isi√§,ettei valtaosassa tapauksista vaivauduta tutkimaan koiraa.
"Mikähän piru tuli tuolle meidän Tessulle,kun silloin toisellavuotiaana haukkua nasautteli hirvelle jo kohtalaisesti.No,ailahtelevainen se oli silloinkin,yhtenä päivänä oli ihan koiran oloinen,ja seuraavana päivänä ei edes metsään lähtenyt.
Nyt ei sitten pelaa ei sitten millekään.Ei hae,eikä hauku.Jaloissa pyörii.Ihan terve se on,ruoka maistuu ja niinpoispäin.Ei vain näytä olevan riistaveriä.Taittapa mennä koira vaihtoon tämän syksyn jälkeen jos ei otteet parane."
Ylläolevan laiset tarinat ovat liiankin yleisiä,ja väitän että taustalla on liiankin usein sairaus,joka jää toteamatta koska koiraa ei koskaan tutkita.Monttuun vain,kun ei pelaa.
Väitän että nämä esilletulleet harvat tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.Addisonin taudin tai Gushingin taudin oireista kärsiviä koiria on rutkasti enemmän.
Nämä kyseiset taudithan ovat autoimmuunisairauksia,joitten puhkeamiseen vaikuttaa pelaaminen liian pitkään liian korkeilla sukusiitosprosenteilla.Kun näitä autoimmuunisairauksia alkaa ilmetä,se on ikäänkuin varoitussignaali: Tarttis tehdä jotain.

haikki

 • Vieras
Vs: Addisonin tauti
« Vastaus #4 : 23.11.12 - klo:20:32 »
Meilläkin meinasi jo usko loppua, kun ei verikokeista heti selvinnyt mikä koiraa vaivaa. Ei käynyt mielessäkään, etteikö syytä selvitettäisi! Vaikka satoja euroja meni, ja unettomia öitäkin kun huoli koirasta, olemme onnellisia siitä, että sairaus selvisi. Nyt Mosku saa olla taas hirvimetsällä mukana. Addisonin tautihan voi vanhemmiten auheuttaa mm. diabetesta, mutta se on sen ajan murhe. Koira saa elää niin kauan kun se elämästä nauttii!
My√∂skin tuo k√§vi mieless√§, ett√§ n√§it√§ tutkimattomia tapauksia on. Ennemmin laitetaan koira monttuun kuin l√§hdet√§√§n selvitt√§m√§√§n mik√§ mets√§kaveria vaivaa  :(
Se on se helpoin tie...Mutta siinä tehdään vaan hallaa kaikille! Olisi myös suotavaa, että jos koiralla jokin sairaus ilmenee, siitä myös ilmoitettaisiin. Se on kaikkien etu.
Onneksi meillä on täällä ihana ja ammattitaitoinen eläinlääkäri! Hän osasi Moskun oireiden perusteella arvella Addisonin tautia, vaikka koiralla ei ollut yleisimmistä oireista (tyypillisinä oireina on epämääräiset oksentelu- ja ripulijaksot, ruokahaluttomuus ja väsymys) kuin väsymystä.

Meitä on moneen junaan, toisille koira on muutakin kuin "työkalu".