Kirjoittaja Aihe: Jaaskamon ronjan pennut?  (Luettu 16931 kertaa)

rasaukko

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #15 : 28.01.07 - klo:17:25 »
No niin varmasti on. Ja kaikista tuhansista kaadetuista hirvistä Suomessa on myös ollu nää saman tehtaan koirat yli 50 % mukana :)

Aprillipäivä ei oo vielä :))

Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #16 : 29.01.07 - klo:14:30 »
Niin jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin. Haluaisin vain herätellä keskustelua siitä että mikä lansisiperianlaikan jalostuksen tarkoitus tulevaisuudessa on? Ritumääritelmässä sanotaan että koira on kaikenriistan koira. Eli oravasta - siperian tiikeriin. Eli käytännössä tarkoittaa sitä että mihin koiraa suunnataan niin sitä sitten metsästetään.

No nyt n√§ytt√§√§ silt√§ ett√§ suurin osa t√§ll√§kin palstoilla kuitenkin haluaa lansisiperianlaikasta hirvikoiraa??? Miksi ihmeess√§, jos hirvikoiran itselleen haluaa  niin siihenh√§n on on olemssa monia eritt√§in hyvi√§ ja k√§ytt√∂kelpoisia rotuja(j√§mpti, harmaa, karhukoira). Tietenkin on hyv√§ jos hirvell√§kin onnistuu mutt√§ ei suinkaan ainoa mets√§stett√§v√§ riist√§ l√§nkk√§rille. Onko ainoa "kova " koira vain koira joka pelaa hirvelle? Mielest√§ni jalustuksessa pit√§isi suosia tuota monipuolisuutta ei pelk√§st√§√§ hirve√§.

Sitten tämä toinen asia. On mielestäni tyylitöntä väittää toisen työtä pentutehtailuksi ilman muuta perustetta kuin kateus ja pahansuopuus.
Pentutehtaisija teett√§√§ koirallaan joka juoksusta pentuja ja pentueita voi olla useita yht√§aikaa kotosalla. No n√§inh√§n t√§ss√§ tilanteessa asia ei ole. Mielest√§ni t√§h√§n panetteluun jota t√§√§ll√§ sivuilla harrastetaan pit√§isi jo puuttua laikaj√§rjest√∂n puolesta.  Vai onko panettelussa mukana laikaj√§rjest√∂ss√§ vaikuttavia henkil√∂it√§?

Edelleen mellä on ko kennelin koira. Todella riistaverinen ja sosiaalinen yksilö ja kasvattaja on ollut
hienona tukena koulutuksessa.  Eritt√§in tyytyv√§isi√§ ollaan. On ammuttu yksi hirvi viimesyksyn√§ haukkuun ja mets√§lintuja. Narttu nyt parivuotias. Tarkoitus vied√§ kokeeseen ensi syksyn√§. 


SUBA

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #17 : 29.01.07 - klo:17:46 »
Voisimmeko lopettaa epäasiallisen keskustelun tällä palstalla ja miettiä ihan oikeasti yhdessä sitä, mitä voisimme tehdä sen eteen, että meillä olisi jatkossakin alkuperäisten käyttöominaisuuksien mukaisia monenviljan koiria eli aivan kuten Tilkkutäkki viestissään mainitsee.

Haluaisinkin nyt asiallisia asiantuntijoiden määritelmiä siitä, mikä on mielestänne oikeasti riistaverinen länsisiperianlaika?

Itse olen kokematon laikaharrastaja, mutta oma käsitykseni on ollut tähän saakka se, että jos viiden kuukauden ikäinen pentu hakee innokkaasti ja vainuaa toistuvasti maksimissaan muutaman kilon painavat metsäkanalinnut jopa useiden satojen metrien päähän, niin se on osoitus riistaverisyydestä. Pihalla pomppivat harakat ja varikset eivät sitä erityisemmin kiinnosta, samoin kun lentävää korppia se ei seuraa metsässä mutta jos teeri lentää yli niin silloin mennään täysillä perään.

Hajumolekyylien ja äänen määrä on varmasti linnuissa pienempi kun esimerkiksi satojen kilojen painoisissa eläimissä ja niiden jäljissä. Toki tällä hetkellä koira näyttää osoittavan lisääntyvää kiinnostusta myös hirven jäljille.

Karhunmetsästyshän on ollut kautta aikojen metsästyksen kuningasmuoto, joka asettaa korkeat vaatimukset sekä koiralle että metsästäjälle. Kaadettavien karhujen määrä tullee pysymään Suomessa aika alhaisena ja sen vuoksi ei liene järkevää arvostaa ainoastaan sellaisia laikoja, jotka haukkuvat karhua.

Hirvenmetsästyksen hyödyllisyys on kiistatonta sekä metsätaloudellisista että liikenneturvalisuuden näkökulmista, luonnollisesti saalis täyttää pakastinta huomattavasti tehokkaammin kun monet muut metsästysmuodot. Tehokas metsästys edellyttää myös tehokkaita koiria ja jälleen ollaan siinä kysymyksessä, että onko länsilaikan jalostus ja riistaverisyys kohdennuttava ainostaan hirvelle?

Jatketaanko keskustelua asiallisesti?

Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #18 : 29.01.07 - klo:19:34 »
Ehdottomasti olen samaa mieltä SUBAN kanssa siitä että olisi mukava jakaa asiallista keskustelua länsisiperianlaikan jalostuksen tulevaisuudesta.
Minä olisin myöskin kiinnostunut kuulemaan asiantuntijan mielipiteen siitä mikä on riistaverinen länsisiperianlaika.

Poissa kakarinsuo

 • L√§nsilaikajaosto
 • J√§sen
 • ***
 • Viestejš: 637
 • Ihmeit√§ ei pid√§ odottaa, niit√§ pit√§√§ tehd√§
  • kakarinsuo
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #19 : 29.01.07 - klo:21:23 »
Mielest√§ni pit√§√§ l√§nsilaikan jalostuksessa l√§hte√§ siit√§, ett√§ tarvitsee astutuslistalla olla jalostussuositusluokassa muuta kuin C + C . C+C yhdistelm√§√§n pit√§√§ olla kovat perustelut.  Ja ainoat kaikkien uskottavissa olevat mets√§stysvietit = koetulokset ja ainakin kokeissa k√§ynnit.
Harri Mäkinen

Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #20 : 29.01.07 - klo:21:56 »
Kiitos asiallisesta vastauksesta :)
Mitä mieltä olet siitä että mihin suuntaan länsisiperian laikaa tulisi jatkossa kehittää.
Ilmeisesti itse kasvatat ko. rotua ja kokemusta on pidemmältä ajalta.
Onko tarkoitus pitää rotu monen riistan koirana vai suuntutua suurriistaan?

Mielestäni lansisiperianlaika on juuri erinomainen metsästyskaveri monipuolisuutensa ja sosiaalisuutensa vuoksi.

Onko muuten tietoa siitä että milloin on noita palkintotuomari kursseja olisi seuraavaksi. Olen koittanut hakea tietoa hirvikokeista ja tuomarikursseista mutta oikein mistään ei mitään tietoa löydy. Tarkoitus olisi omaa koiraa käyttää kokeessa ensi syksynä. Ensin nyt hirvi ja mahdollisesti myöhemmin lintukokeessa.
Joku täällä antoi aikaisemmin hyvän vihjeen että palkintotuomari kurssin käynti on hyvä pohja koiran kokeeseen viemiselle.

Että jos jollakin on jotakin tietoa asiasta niin nakatkaapa tietoa tänne.

Haba

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #21 : 29.01.07 - klo:22:15 »
koiramme lehdestä pitäisi löytyä kennelpiireittäin järjestettävät koulutukset.
Kyllä kurssit kannattaa käydä , ennen kuin koiransa kokeeseen vie. Saattaisi olla melko hankalaa , jos ei tiedä arvosteluohjeita.

JukkaR

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #22 : 29.01.07 - klo:22:26 »
Palkintotuomarikursseista on tieto kesällä koiramme-lehdessä kennelpiireittäin, kuten yllä on todettu. Lisäksi tiedot löytyvät myös kennelpiirien nettisivuilta, joista useisiin oli Laikajärjestön etusivulta linkki viime kesänä sitä mukaa, kun kurssitietoja tuli.

Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #23 : 30.01.07 - klo:12:51 »
Kiitos infosta! seurailen näitä ilmoituksia mainitsemistanne paikoista.
onko nyt niin että nyt palkintotuomari kurssia tulossa?

Kesällä alkaa talonrakennushommat ja se homma jatkuu hamaa tulevaisuuteen :) Syksyllä ihan riittävästi hommaa siinä että käyttää koiraa mettillä ja rakentaa.Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #24 : 30.01.07 - klo:12:53 »
siis nyt KEV√Ą√ĄLL√Ą

JukkaR

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #25 : 30.01.07 - klo:16:05 »
Taitaapa olla niin, että kursseja on vasta kesällä. Ainakin Keski-Suomessa kurssit ajoittuvat heinäkuun lopulle ja elokuun alkupuoliskolle. Aikaa menee yhden vajaan lauantai- tai suununtaipäivän verran ja tuomarikortin edellytyksenä olevat maastoharjoittelut vievät vähintään kolme täyttä päivää sitten koekaudella 20.8.-31.12.

Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #26 : 30.01.07 - klo:16:39 »
No tuo ei kuullosta pahalta. Voipi tehdä hyvää rakennuksen tiimellyksessä välillä ajatella vähän muutakin ja pitää viikonlopun verran vapaata.

Poissa Laika9,3x62

 • J√§sen
 • *
 • Viestejš: 109
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #27 : 01.02.07 - klo:21:53 »
(Niin jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin. Haluaisin vain herätellä keskustelua siitä että mikä lansisiperianlaikan jalostuksen tarkoitus tulevaisuudessa on? Ritumääritelmässä sanotaan että koira on kaikenriistan koira. Eli oravasta - siperian tiikeriin. Eli käytännössä tarkoittaa sitä että mihin koiraa suunnataan niin sitä sitten metsästetään.

No nyt n√§ytt√§√§ silt√§ ett√§ suurin osa t√§ll√§kin palstoilla kuitenkin haluaa lansisiperianlaikasta hirvikoiraa??? Miksi ihmeess√§, jos hirvikoiran itselleen haluaa  niin siihenh√§n on on olemssa monia eritt√§in hyvi√§ ja k√§ytt√∂kelpoisia rotuja(j√§mpti, harmaa, karhukoira). Tietenkin on hyv√§ jos hirvell√§kin onnistuu mutt√§ ei suinkaan ainoa mets√§stett√§v√§ riist√§ l√§nkk√§rille. Onko ainoa "kova " koira vain koira joka pelaa hirvelle? Mielest√§ni jalustuksessa pit√§isi suosia tuota monipuolisuutta ei pelk√§st√§√§ hirve√§.)


Länsisiperianlaika on alkuperämaassaan kaikenriistankoira ja se pitäisi säilyttää myös täällä sellaisena. Hirvikoira siitä saadaan käyttämällä hirvikoe palkittuja yksilöitä ,sehän on selvä.
Mutta mitenk√§ sitten muu, lintukoe palkittuja  on hyvin v√§h√§n niinkuin muissakin laikaroduissa. N√§iden perusteella jalostus mahdotonta, mit√§ tehd√§√§n. Paras olisi tietysti saada koiria lintukokeisiin jne... koska kuitenkin tilanne on mik√§ on niin tehd√§√§n se mit√§ pystyt√§√§n.

Mielestäni länsilaika on hyvin ohjattavissa sille riistalle mitä haluaa. Esim. laikojen lintuhaukkujen kakkonen Pimu on hyvin vahvasti suurriista verisistä linjoista, mutta oikeissa käsissä siitä on tullut erinomainen lintukoira, vaikkei oikein hyvin kisassa onnistunutkaan. Oma urokseni on käyttövalio(hirvi) vanhemmista ja haukkui nuorena kohtuu hyvin lintuja, joitakin sille ammuinkin. Keskityin sen kanssa kuitenkin enemmän hirviin ja lopetin linnustuksen sen kanssa, niinpä kiinnostus lintuhin on vähentynyt. Narttuni, isä kaksoisvalio(hirvi) on hyvä esimerkki moniriistaisuudesta. Se haukkuu lintua ja hirveä, erikoisuutena se seisoo riekot. Näitä kaikkia sille on myös eräksi saatu. Molemmat koirat toimivat hyvin myös vesilinnun noutajina, haukkuipa narttu syksyllä hanhenkin lampeen ja sain sen saaliiksi. Eli kun on riistaveret kohdallaan kelpaa riista kuin riista. Pienpetoja en koirillani metsästä (supeja ei ole, näätiä vähän ja kovatalvi, paljon lunta).

Hirvenhaukkukoe on hyvä testi riistaverisyydestä vaativuutensa vuoksi, joka tässä menestyy on kyllä sitä. Länsisiperianlaika Suomessa on rotuna vielä nuori eikä se ole erikoistunut vielä mihinkään riistaan ei edes hirveen, (Sen verran kuitenkin, että jos ampuu ensin hirviä ei siitä taida enään lintukoiraa saada, ensin lintuja sitten vasta hirviä) joten sillä on vielä perimässään monipuolisuus. Metsästyskokeilla testataan riistaverisyys, joten on luonnollista menestyneiden koirien jalostuskäyttö. Toivottavasti niitä lintukoetuloksia tulee myös niin sekin osa jalostuksesta olisi helpompaa.

Nämä metsästyskokeet on vielä ainakin ainoa puolueeton mittari millä metsästysominaisuuksia voidaan testata, puheet on mitä on ja sillee...

Ja "Tilkkutäkki" vie koirasi sekä hirvi- että lintukokeisiin jos kerran pelaa, saataisiin kerralla pian kahdesta erikoemuodosta ja yleensä ensimmäinen palkittu koira paljon parjatun kennelin kasvateista.

 
 Tilkkutäkki

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #28 : 02.02.07 - klo:13:48 »
Kyllä on tarkoitus vielä. Pitää vain käydä tuo palkintotuomari kurssi alta pois ensinm ja sitten katsoa että missä päin noita kokeita on.

anselmi

 • Vieras
Vs: Jaaskamon ronjan pennut?
« Vastaus #29 : 06.02.07 - klo:11:22 »
En voi olla kommentoimatta viel√§ t√§h√§n aiheeseen vaikka p√§√§tinkin ett√§ minun osaltani j√§√§... Rasaukolle senverran ett√§ itsell√§ni ei t√§m√§n Jaaskamon kennelin koiraa ole ollut eik√§ kyll√§ T√§m√§nk√§√§n mit√§ jotkut pentutehtaaksi kutsuvat. Suku sin√§ns√§ mielenkiintoinen ett√§ em√§n ja is√§n em√§ on sama ja Ja viel√§ Juri on is√§n is√§n√§ ja em√§n is√§n is√§n√§. Ei ehk√§ ihan tuommoista linjasiitostakaan kannata harrastaa...Sukusiitosprosent ti koiralla huikeat 20,34. 4:sukupolven mukaan laskettuna...Koira piti lopettaa kun Epilepsial√§√§kitysk√§√§n ei en√§√§ 2 vuoden sy√∂misen j√§lkeen tehonnut. Sen j√§lkeen alkoi kuulua muitakin juttuja ett√§ on sit√§ epilepsiaa muillakin ollut. En aio puuttua asiaan enemp√§√§ pyynn√∂ist√§ huolimatta... Muunlaistakin palautetta on tullut kuin ett√§ ota selv√§√§ ja ilmoita j√§rjest√∂lle... Valitettavasti emme koiraa ostaessamme tajunneet tutkia taustoja tarpeeksi. Nyt jos koiraa ostan niin en taatusti osta sellaista jolla sukusiitosprosentti on yli 2. Ja mieluiten 0. En voi olla yhdist√§m√§tt√§ t√§t√§ isoa prosenttia ja epilepsiaa toisiinsa. Koira oli mahtava hirvikoira ja sosiaalinen luonne. Kokeisiin ois taatusti viety jos olis terveen√§ ollut.